Sposób przygotowania:
Pasztet z wątróbki z wiśniówką i żurawiną
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, dokładnie płuczemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Żurawinę zalewamy wiśniówką, również odstawiamy na 60-120 minut.Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy odsączoną z mleka wątróbkę oraz 4/5 żurawiny nasączonej wiśniówką. Podsmażamy do chwili aż mięso straci kolor surowizny, ale nadal będzie lekko różowe w środku (4-5 minut).Pod koniec smażenia odrobinę solimy. Odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie na jednolitą masę.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pasztet przekładamy do dwóch niedużych pojemniczków, wyrównujemy powierzchnię. Masło klarujemy na wolnym ogniu i gdy lekko ostygnie, przelewamy na pasztet z wątróbki. Pozostałą żurawinę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na niedużym ogniu do czasu aż wiśniówka odparuje.Żurawinę nakładamy na masło klarowane. Pasztet wkładamy do lodówki do czasu aż masło całkowicie zastygnie.