Sposób przygotowania:
Pasztet z żurawiną.
Wszystkie rodzaje mięsa oraz obrane warzywa i posiekaną cebulę zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu dopóki wszystko nie stanie się miękkie (wcześniej każde mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki mniej więcej równej wielkości). Po tym czasie wyjmujemy mięso (ze skrzydełek usuwamy kości) i mielimy je trzykrotnie w maszynce do mięsa. Z bulionu usuwamy wszystkie warzywa oprócz cebuli. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka. Dolewamy trochę bulionu (z cebulą). Z mięsa i bulionu wyrabiamy gładką masę, dosypując kaszy manny w razie potrzeby. Doprawiamy to solą, pieprzem oraz wegetą. Masa powinna mieć dość luźną konsystencję. Do gotowej masy dodajemy suszonej żurawiny (ilość wedle uznania). Masę wylewamy na blachę do ciasta i zapiekamy pasztet około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy udekorowany żurawiną ze słoika.