ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pasztet z żurawiną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pasztet na duże okazje, ale też doskonały dodatek do kanapek na co dzień.

Pasztet z żurawiną.

Składniki:

Pasztet z żurawiną.

 

  • 300 g podgardla
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 g wątróbki wieprzowej
  • 200 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • suszona żurawina (ilość wedle uznania)
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • żurawina w słoiku (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Pasztet z żurawiną.
Wszystkie rodzaje mięsa oraz obrane warzywa i posiekaną cebulę zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu dopóki wszystko nie stanie się miękkie (wcześniej każde mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki mniej więcej równej wielkości). Po tym czasie wyjmujemy mięso (ze skrzydełek usuwamy kości) i mielimy je trzykrotnie w maszynce do mięsa. Z bulionu usuwamy wszystkie warzywa oprócz cebuli. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka. Dolewamy trochę bulionu (z cebulą). Z mięsa i bulionu wyrabiamy gładką masę, dosypując kaszy manny w razie potrzeby. Doprawiamy to solą, pieprzem oraz wegetą. Masa powinna mieć dość luźną konsystencję. Do gotowej masy dodajemy suszonej żurawiny (ilość wedle uznania). Masę wylewamy na blachę do ciasta i zapiekamy pasztet około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy udekorowany żurawiną ze słoika.