Sposób przygotowania:
Patison w chrupiącej panierce
Patisona myjemy, kroimy na plastry grubości około 1 cm i obieramy ze skórki ( pokrojonego łatwiej się obiera ). Plastry posypujemy lekko solą i pieprzem z obu stron. Z mojego patisona nie wydrążałam pestek, gdyż był młody i pestki były niewielkie; jednak z większego okazu duże pestki trzeba usunąć !!! W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko. W drugim talerzu mieszamy wszystkie składniki panierki. Po kolei każdy plaster patisona moczymy w jajku i obtaczamy w panierce, delikatnie dociskając. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Taki panierowany patison smakuje zupełnie jak smażone kanie. Kotleciki patisonowe mogą zastąpić mięsne kotlety w diecie wegetariańskiej. Smakują równie dobrze z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem. Oczywiście z dodatkiem ulubionej sałatki czy surówki. SMACZNEGO :)