AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Patison w chrupiącej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne patisonowe kotleciki w chrupiącej panierce z sezamem i płatkami owsianymi, smakują jak smażone kanie.

Patison w chrupiącej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patison w chrupiącej panierce

 

  • 1 średni patison
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Patison w chrupiącej panierce
Patisona myjemy, kroimy na plastry grubości około 1 cm i obieramy ze skórki ( pokrojonego łatwiej się obiera ). Plastry posypujemy lekko solą i pieprzem z obu stron. Z mojego patisona nie wydrążałam pestek, gdyż był młody i pestki były niewielkie; jednak z większego okazu duże pestki trzeba usunąć !!! W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko. W drugim talerzu mieszamy wszystkie składniki panierki. Po kolei każdy plaster patisona moczymy w jajku i obtaczamy w panierce, delikatnie dociskając. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Taki panierowany patison smakuje zupełnie jak smażone kanie. Kotleciki patisonowe mogą zastąpić mięsne kotlety w diecie wegetariańskiej. Smakują równie dobrze z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem. Oczywiście z dodatkiem ulubionej sałatki czy surówki. SMACZNEGO :)
Patison w chrupiącej panierce
Średniej wielkości patisona myjemy dokładnie.
Patison w chrupiącej panierce
Patisona kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i obieramy ze skórki.
Patison w chrupiącej panierce
Kawałki patisona moczymy w jajku i obtaczamy w panierce.
Patison w chrupiącej panierce
Smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.