Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Patison z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Patisony obrać, opłukać, włożyć do wrzącego osolonego mleka, rozcieńczonego

Patison z piekarnika

Składniki:

Patison z piekarnika

 

  • 2 patisony (po 50 dag)

 

  • szklanka wywaru z warzyw lub rosołu

 

 

 

  • 3 żółtka

 

  • 15 dag startego żółtego sera

 

 

 

  • 8 łyżek posiekanej natki pietruszki

 

 

 

  • szczypta cukru

 

  • curry

 

Sposób przygotowania:

Patison z piekarnika

Patisony obrać, opłukać, włożyć do wrzącego osolonego mleka, rozcieńczonego szklanką wody, i gotować pod przy kryciem około 10 min. Na patelni stopić masło, dodać drobno posiekany czosnek i chwilę podgrzewać, ale nie rumienić. Wsypać przesianą mąkę, powoli wlać wywar lub rosół, mieszając zagotować. Zdjąć patelnię z ognia, zaciągnąć sos śmietaną, żółtkami, posypać połową sera i natki pietruszki. Przyprawić do smaku curry i solą. Patisony ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, posypać pozostałym serem i tartą bułką. Zapiec w piekarniku. Zrumienioną zapiekankę posypać resztą pietruszki. Podawać z pieczywem. 100 g-125 kcal