SUPERPRZEPIS

Patisony nadziewane ryżem i pieczarkami.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Patisony nadziewane ryżem i pieczarkami. Więcej zdjęć (3)

Mięso gotowane można zamienić na mięso pieczone.

Składniki:

Patisony nadziewane ryżem i pieczarkami.

 

  • 4 patisony
  • 10 dag ryżu
  • 15 dag szynki
  • 15 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka sosu do pieczeni w proszku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Patisony nadziewane ryżem i pieczarkami.
Ryż włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować. Patisony umyć, odciąć piętki, łyżką wydrążyć miąższ i obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pieczarki umyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę i gotowane mięso, śmietanę wymieszaną z sosem, zagotować. Połączyć z ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku, wymieszać. Łyżką napełniać obgotowane patisony, przykryć odciętą piętką, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Patisony nadziewane ryżem i pieczarkami.
Patisony wydrążyć z miąższu i obgotować w osolonej wodzie.
Patisony nadziewane ryżem i pieczarkami.
Tak przygotowanym farszem można nadziewać inne warzywa.