Sposób przygotowania:
Pavlova- Królowa wszytkich bez
PRZYGOTOWANIE BEZY: Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 25cm. Białka ze szczyptą soli ubić tak, aby piana była sztywna. Następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując( po każdej dodanej łyżce cukru miksować ok 3-4 minuty). Powstała piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodać ocet oraz mąkę i miksować jeszcze przez 2 minuty. Pianę wyłożyć na odrysowany okrąg i uformować łyżką. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie zmniejszyć grzanie do 140 i zostawić bezę na 1,5 godziny. Studzić przy uchylonym piekarniku. PRZYGOTOWANIE MASY: Kremówkę dobrze schłodzić. Ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na wystudzoną bezę. PRZYGOTOWANIE OWOCÓW: Owoce umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wyłożyć na kremówkę. *inspiracja blogiem "Moje Wypieki"
misia5
Gosia85
Niestety już nie ma :), ale następnym razem będę o Tobie pamiętać:)
2milutka
a myślałam ze i ja się załapię :)
edytaha
To ja też zapisuję się na kawałeczek :)
justynak223
ja też chcę:)
Gosia85
zewa
Gosia85
Dziękuję bardzo :) Koniecznie musisz zrobić bo smak jest niebiański :)
zewa
Na pewno zrobię. 20 lutego z mężem będziemy obchodzili 20 rocznicę ślubu to będzie idealna okazja aby ją zrobić.
Gosia85
Gratulację :) Okazja znakomita, a Pavlova na pewno męża zachwyci (przynajmniej mam taką nadzieję :))
zewa
Dziękuję bardzo. Mąż jest strasznym łasuchem, więc na pewno Mu zasmakuje.
Mam jeszcze pytanie. Czy tę bezę przed nałożeniem śmietany i owoców trzeba lekko spłaszczyć aby jej góra popękała ?
Gosia85
Beza to bardzo kapryśne ciasto. Robiłam ją już kilka razy i za każdym razem wychodziła inaczej tzn. raz wychodziła miękka pianka w środku, a raz trochę za bardzo wysuszona i w środku pusta, mimo iż piekłam ją zawsze tak samo. Wszytko zależy od, że tak powiem, czynników zewnętrznych. Ja nigdy jej nie spłaszczałam. Jak wychodziła pusta w środku to przekrajałam na pół i do środka i na górę wkładałam krem i owoce.
zewa
dzięki za wyjaśnienie :)
zbysiowa