SUPERPRZEPIS

Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy Więcej zdjęć (4)

W sam raz na prezent dla taty, maślane, kruche duńskie ciasteczka z charakterem

Składniki:

Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy

 

  • Z podanych składników wyszły mi dokładnie 142 sztuki:
  • 125g masła o temperaturze pokojowej
  • 125g cukru
  • 1 jajko
  • 300g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu (niekoniecznie, bo po dodaniu ciastka są naprawdę ostre)
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

Sposób przygotowania:

Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy
Masło utrzeć przy pomocy miksera na kremową masę, dodać jajko i dobrze zmiksować. Do drugiego naczynia przesiać mąkę i sodę, dodać do niej pozostałe przyprawy i dobrze wymieszać. Mąkę z przyprawami dosypać do masy maślanej, wymieszać, a następnie szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta utoczyć wałeczki o grubości kciuka i pokroić je na równe kawałki. Nie ma potrzeby podsypywania mąką, bo ciasto jest plastyczne i nie klei się do stolnicy. Kawałeczki ciasta formować na kształt kuleczek wielkości orzechów laskowych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy
Z masła, cukru, jajka, mąki i przypraw wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy
Kuleczki wielkości orzecha laskowego układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pebernodder, czyli pieprzowe orzechy
Ciasteczka mogą być doskonałym prezentem dla kogoś lubiącego pikantne jedzenie.