BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Inna odmiana gołąbków. Bez mięsa są również smaczne. grzyby podkreślają smak kapusty, najlepiej smakują z młodymi ziemniakami.

Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym
W duzym garnku nastawiam osolona  wodę i wkładam kapustę. Parzę liście. Zdejmuję 5 liści. Resztę kapusty wyjmuję i kroję z niej około 2 garści kapusty. Resztę kapusty można zużyć do bigosu lub zupy. Marchewkę ścieram na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Grzyby moczę w niewielkiej ilości gorącej wody i siekam. W misce łączę poszatkowana kapustę, pęczak, marchew, cebulę i połowę grzybów. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść nakładam po porcji farszu i zwijam gołąbki. Podsmażam na oleju. W garnku nastawiam około 0.5 litra wody, wkładam liście i dodaję wodę w której moczyły się grzyby . Wkładam gołąbki. Gotuję na małym ogniu około pół godziny. Sos zagęszczam mąką wymieszaną z wodą. Doprawiam sola i pieprzem oraz posiekanym koprem.
Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym
kapustę młoda sparzam w gorącej wodzie .
Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym
delikatnie zdejmuje wierzchnie liście kapusty.
Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym
resztę kapusty siekam , będzi epotrzebna jeszcze do farszu
Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym
na kapustę nakladam po porcji farszu i zwijam w gołabki