Sposób przygotowania:
Gołąbki z pęczakiem i sosem grzybowym
W duzym garnku nastawiam osolona wodę i wkładam kapustę. Parzę liście. Zdejmuję 5 liści. Resztę kapusty wyjmuję i kroję z niej około 2 garści kapusty. Resztę kapusty można zużyć do bigosu lub zupy. Marchewkę ścieram na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Grzyby moczę w niewielkiej ilości gorącej wody i siekam. W misce łączę poszatkowana kapustę, pęczak, marchew, cebulę i połowę grzybów. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść nakładam po porcji farszu i zwijam gołąbki. Podsmażam na oleju. W garnku nastawiam około 0.5 litra wody, wkładam liście i dodaję wodę w której moczyły się grzyby . Wkładam gołąbki. Gotuję na małym ogniu około pół godziny. Sos zagęszczam mąką wymieszaną z wodą. Doprawiam sola i pieprzem oraz posiekanym koprem.
KasiaJulcia