anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pęczak z pietruszkowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak przygotowany pęczak znakomicie smakuje podany do obiadu w towarzystwie porcji mięsa lub na kolację ze szklanką maślanki lub kefiru.

Pęczak z pietruszkowym pesto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pęczak z pietruszkowym pesto

 

 

 

 

  • listki bazylii - 50 g
  • natka pietruszki - 40 g
  • ziarna słonecznika - 50 g
  • czosnek – 5 ząbków
  • tarty parmezan - 2 łyżki
  • sól - do smaku
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • oliwa extra virgin – 1/2 szk.
  • plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczka

 

  • DO PODANIA:
  • tarty parmezan – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pęczak z pietruszkowym pesto
Kaszę oczyszczam z drobnych zanieczyszczeń, opłukuję, kilka razy zmieniając wodę. Zagotowuję w garnku 2,5 szklanki wody, dodaję sól do smaku i łyżkę masła. Do wrzątku wsypuję odsączony na sitku pęczak i gotuję pod przykryciem około 15 minut. Garnek zdejmuję z gazu i zostawiam kaszę w garnku nie zdejmując pokrywki. Natkę pietruszki i listki bazylii dokładnie opłukuję i osuszam w suszarce do sałaty. Przekładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika posiekany czosnek i dokładnie miksuję. Dodaję starty na tarce jarzynowej parmezan, sól, sok z cytryny, oliwę i jeszcze raz wszystko miksuję. Do tego dania nie zużywam całego pesto, więc nadmiar przekładam do słoiczka i na wierzch wlewam warstwę oliwy. Dzięki oliwie pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce około dwóch tygodni. Ugotowany na sypko pęczak mieszam z 3-4 łyżkami pesto, doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i świeżą bazylią. Podaję posypany tartym parmezanem.
Pęczak z pietruszkowym pesto
Pesto pietruszkowo - bazyliowe do kaszy.