Sposób przygotowania:
Pęczatto z warzywami i jajkiemETAP 1:
Kaszę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Marchewkę umyć i osuszyć i również pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do cebuli. Smażyć około 2-3 minuty i podlać 3 łyżkami wody.
ETAP 2:
W między czasie papryki pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dusić z resztą składników.
ETAP 3:
Cukinię pokroić w dosyć dużą kostkę i dodać do garnka. Po około 5-7 minutach dodać pokrojone i pozbawione nasion pomidory. Dusić całość kolejne 5-7 minut.
ETAP 4:
Po tym czasie dodać kaszę pęczak. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Po kolejnej minucie dodać pastę i dżem. Gotować razem jeszcze około 2 minuty. W między czasie jajka ugotować na twardo. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skorupki. Do miseczki włożyć pęczatto a na wierzch ułożyć ćwiartki jajka. Smacznego!
Magdalena88
Marika-