Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pęczotto z kurczakiem i suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dania na bazie kasz są zdrowe i smaczne. Ja szczególnie lubię kaszę pęczak. Można przygotować z niej chociażby kaszotto (pęczotto) z piersią z kurczaka i suszonymi grzybami.

Pęczotto z kurczakiem i suszonymi grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pęczotto z kurczakiem i suszonymi grzybami

 

  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • duża garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 900 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Pęczotto z kurczakiem i suszonymi grzybami
Grzyby zalewamy bulionem warzywnym, odstawiamy na min.2 godziny. Następnie grzyby gotujemy w bulionie, aż zmiękną. Po ugotowaniu bulion przecedzamy przez sito. Grzyby kroimy dość drobno. Bulion zostawiamy - będziemy dolewać go do kaszy.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Wrzucamy pierś z kurczaka, smażymy. Wrzucamy kaszę i podsmażamy ok.3 minut. Dolewamy stopniowo bulion - gdy pęczak wchłonie porcję bulionu, wlewamy następną. Cały proces powinien trwać 20-25 minut, aż kasza zmięknie. Kaszotto doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem suszonym, rozmarynem suszonym. Na koniec dodajemy łyżkę mascarpone.
Pęczotto z kurczakiem i suszonymi grzybami
Dzięki grzybom danie jest bardzo aromatyczne i jesienne
Pęczotto z kurczakiem i suszonymi grzybami
Do pęczotto wykorzystałam mięso z piersi kurczaka