Sposób przygotowania:
Peklowana szynka z rozmarynem
W moździerzu utrzeć suszony rozmaryn, goździki, ziarna kolendry, jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listki laurowe oraz słodką paprykę. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, ostudzić, dodać sól peklową, cukier oraz przeciśnięty czosnek, wymieszać. Przełożyć mięso, wstawić na 7 dni do lodówki, codziennie obracać na drugą stronę.
Mięso wyjąc z zalewy, osuszyć, włożyć do siatki, związać końce, przełożyć szynkę do rękawa do pieczenia, piec 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni, jeśli szynka warzy 2,5 kilograma piec 2, 5 godziny.
Kroić ostudzoną.
Mięso wyjąc z zalewy, osuszyć, włożyć do siatki, związać końce, przełożyć szynkę do rękawa do pieczenia, piec 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni, jeśli szynka warzy 2,5 kilograma piec 2, 5 godziny.
Kroić ostudzoną.