SUPERPRZEPIS

Pełna słońca dyniowa tarta

  • 8
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pełna słońca dyniowa tarta Więcej zdjęć (5)

Bardzo przypadła mi do gustu sobotnia tarta Ewy Wachowicz, więc upiekłam podobną, zmieniając nieco składniki nadzienia.

Składniki:

Pełna słońca dyniowa tarta

 

  • Ciasto:
  • 220 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka (białka zamroziłam na kiedy indziej)
  • 10 dag masła
  • 50 g cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 50 dag miąższu dyni – waga po obraniu i oczyszczeniu
  • pół szklanki płynnego miodu – u mnie wielokwiatowy
  • sok z połowy cytryny
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • cynamon mielony – dałam około połowy łyżeczki
  • Do posypania :
  • posiekane orzechy laskowe
  • łuskane pestki dyni

Sposób przygotowania:

Pełna słońca dyniowa tarta
Mąkę posiekałam z masłem, wymieszałam z cukrem pudrem, dodałam żółtka. Najpierw zarobiłam czubkiem łyżki, a potem szybko dłonią. Zawinęłam w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam (jak nie chce się rozwałkować, trzeba je lekko ogrzać dłońmi, żeby znowu odzyskało plastyczność) na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy na tartę (moja ma średnicę 28 cm).



Ciastem wyłożyłam dno i boki formy, brzegi wyrównałam. Dno gęsto ponakłuwałam widelcem, położyłam kawałek papieru do pieczenia i nasypałam warstwę grochu. Wstawiłam do nagrzanego do temperatury 165 stopni (termo obieg) piekarnika na 15 minut, następnie zdjęłam papier z grochem i dopiekłam jeszcze kolejne 15 minut.



W tym czasie dynię pokroiłam w kostkę. Na patelnię wlałam miód, a kiedy zaczął bulgotać, wsypałam przygotowaną dynię, smażoną skórkę pomarańczową, sok z cytryny i cynamon. Smażyłam, od czasu do czasu mieszając, aż dynia stała się szklista, a płyn całkowicie się zredukował (ale masa nie powinna się całkowicie wysuszyć).



Masę wyłożyłam na podpieczone ciasto i równomiernie rozłożyłam. Wierzch posypałam posiekanymi orzechami i pestkami dyni – następnym razem dam ich większą ilość, bo fantastycznie komponują się ze smakiem i konsystencją nadzienia. Formę wstawiłam do piekarnika, zwiększyłam temperaturę do 170 stopni i zapiekłam jeszcze przez 15 minut.
Pełna słońca dyniowa tarta
Zagniecione ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
Pełna słońca dyniowa tarta
Formę wylepiłam rozwałkowanym ciastem i ponakłuwałam go widelcem.
Pełna słońca dyniowa tarta
Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wysypałam groch.
Pełna słońca dyniowa tarta
Na bulgocący miód wrzuciłam dynię i pozostałe składniki nadzienia.