misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Pełnoziarnista tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, krucha i aromatyczna tarta nadziana pysznymi polskimi jabłkami. Doskonała do popołudniowej kawy lub herbaty.

Pełnoziarnista tarta z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnista tarta z jabłkami

 

  • Kruche ciasto:

 

 

  • Masa jabłkowa:

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista tarta z jabłkami
Masa jabłkowa:

Umyte jabłka obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Odkładamy dwa średniej wielkości jabłka i kroimy je na kostkę, a pozostałe owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy cukier i cynamon do smaku i przesmażamy. Po 15 minutach smażenia startych jabłek dorzucamy do nich pokrojone w kostkę owoce i smażymy, aż masa zgęstnieje.

Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestygnięcia.

Kruche ciasto:

Obie mąki przesiewamy na stolnicę. To co zostanie na sitku dodajemy do przesianych składników. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy(potrzebny będzie do dekoracji).

Wyłożoną formę ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki, by ciasto stwardniało.

Dobrze schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 190 st piekarnika, by spód tary się podpiekł.

Na podpieczony spód tarty wykładamy przestudzoną masę jabłkową. Wierzch dekorujemy ciastem, które odcięliśmy przy wykładaniu formy.

Tartę pieczemy około 50 minut w temp. 190 st.

Przed podaniem posypujemy tartę cukrem pudrem.
Pełnoziarnista tarta z jabłkami
Po 15 minutach smażenia startych jabłek dorzucamy do nich pokrojone w kostkę owoce i smażymy aż masa zgęstnieje.
Pełnoziarnista tarta z jabłkami
Wyłożoną formę ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki by ciasto stwardniało.
Pełnoziarnista tarta z jabłkami
Na podpieczony spód tarty wykładamy przestudzoną masę jabłkową.
Pełnoziarnista tarta z jabłkami
Wierzch dekorujemy ciastem które odcięliśmy przy wykładaniu formy.

Tagi:

tarta