olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Pierogi z mięsem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi ze szpinakiem, mięsem, pietruszką, które następnie gotowane są w bulionie wołowym i podsmażane z boczkiem i cebulą.

Pierogi z mięsem i szpinakiem

Składniki:

Pierogi z mięsem i szpinakiem

 

  • 500 gram mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 litra mleka
  • 1/8 szklanki oleju
  • 500 gram szpinaku
  • 2 cebule
  • 100 gram boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 bułki czerstwe
  • 400 gram mięsa mielonego
  • 1 natka pietruszki
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 litry bulionu wołowego

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i szpinakiem
Mąkę łączę z solą, szklanką wody, olejem i zagniatam ciasto, które następnie formuję w kulę i odstawiam na 30 minut. Szpinak blanszuję, a następnie odsączam, drobno siekam i podsmażam na patelni wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Bułki namaczam w wodzie, następnie odciskam i łączę z mięsem. Następnie dodaję do mięsa szpinak, jajka, pokrojoną drobno 1 cebulę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem i mieszam. Druga cebulę obieram drobno kroję i podsmażam na patelni wraz z boczkiem wędzonym. Ciasto na pierogi rozwałkowuję, kroję na kwadraty, nakładam na każdym łyżkę farszu, sklejam brzegi i gotuję w bulionie wołowym na małym ogniu przez 10 minut. Następnie pierogi przekładam na patelnię podsmażam wraz z boczkiem i cebulą.