dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Pełnoziarnisty zwijas pełen przysmaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe zaiwjane faszerowane pieczarkami, jajkiem, serem, pomidorami, ziołami - idealne na kolację lub lunch do pracy

Pełnoziarnisty zwijas pełen przysmaków

Składniki:

Pełnoziarnisty zwijas pełen przysmaków

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty zwijas pełen przysmaków
W wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i zostawiamy, aż ruszą. Do miski wsypujemy makę, mieszamy z solą i oliwą, dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy ok 10 min, aż będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy obcjętoć, zagniatamy je minutę.

Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko - na ok 1 cm w taki sposób, by nadac mu forme prostokąta. Passate pomidorową doprawiamy oliwa, czosnkiem ziołami - sosem smarujemy ciasto. Pieczarki uduszone na maśle wcześniej rozkładamy na cieście.

Jajka ugotowane na twardo kroimy w plastry i rozkładamy na cieście. Posypujemy startym serem i ziołami, zwijamy wszystko w roladę, która układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 30-40 min w 180st.