aaa.oto.ewa

aaa.oto.ewa

Kucharz
[Przepisów: 12]

Penne serowe z warzywami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja ulubiona pasta. Prosta, szybka do zrobienia, smaczna i bardzo aromatyczna.

Penne serowe z warzywami.

Składniki:

Penne serowe z warzywami.

 

  • makaron penne
  • duża cebula
  • mała cukinia
  • średnia czerwona papryka
  • pół kulki mozzarelli
  • dwa trójkąciki ziołowego serka topionego
  • mała śmietana 18%
  • odrobinę bulionu drobiowego z kostki rosołowej (do podlewania warzyw)
  • czosnek granulowany
  • wegeta
  • przyprawa do tzatziki
  • bazylia
  • pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Penne serowe z warzywami.
Ugotować penne al dente. Pokroić w kostkę cebulę i paprykę, cukinię przekroić wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, dopiero wtedy na talarki. Cebulę podsmażyć, dorzucić cukinię, poddusić 5-6 minut, dodać masło i paprykę. doprawić wegetą i podlać bulionem. Przykryć, dusić 3 minuty. W tym czasie pokroić mozzarellę w drobną kostkę. Zdjąć warzywa z ognia, wlać śmietanę, wrzucić serki topione i mozzarellę, doprawić przyprawą do tzatziki. Mieszać do rozpuszczenia się obu serów, zdjąć z gazu, doprawić dużą ilością czosnku granulowanego. Wymieszać z makaronem i podawać.

Ps. Polecam z rukolą skropioną sokiem z cytryny. SMACZNEGO! :)