Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Penne z sosem prawie bolognese

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Włosi dodają do sosu bolognese pieczarki – ja dodałam uduszone na maśle prawdziwki . Pycha .

Penne z sosem prawie  bolognese

Składniki:

Penne z sosem prawie bolognese

 

  • makaron penne ( tak na dwie porcje – wg potrzeby )
  • 25 dag mięsa mielonego ( wieprzowina mieszana z wołowiną )
  • przecier pomidorowy ( ok. 5 dag )
  • maśle borowików ( mogą być mrożone lub ze słoika – a jak nie ma to udusić na maśle
  • 3 łyżki oleju ( jak kto lubi to oliwy )
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • ½ łyżeczki miodu
  • oregano
  • majeranek
  • tymianek
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu wołowego ( może być ½ Bulionetki wołowej Knorra + 3 szklanki wody , lub bulion wołowy z kostki )

 

Sposób przygotowania:

Penne z sosem prawie bolognese
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano , rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki . Dodać borowiki . Wlać bulion i gotować na małym gazie ok. 50 minut ( płyn odparuje do objętości 1 szklanki. Dodać przecier pomidorowy , roztarty czosnek . Doprawić pieprzem, miodem i ziołami do smaku .Dusić jeszcze 10 minut . W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku al dente makaron .Odcedzić . Są dwie szkoły podawania – albo polewać makaron sosem na talerzu , albo wrzucić makaron do sosu i chwile poczekać by wchłonął częściowo sos – moim zdaniem ta wersja jest smaczniejsza choć mniej efektownie wygląda . A prawdziwy sos bolognese powinien gotować się bardzo- bardzo długo , nawet 2- 4 godzin . Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się ,że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak .