Sposób przygotowania:
Penne ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
Na początku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy penne al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy pozostałe składniki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wrzucamy szpinak, dusimy pod przykryciem do momentu, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy sok z cytryny i dusimy jeszcze 5 minut.
Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz ugotowany makaron. Smażymy jeszcze przez chwilę. Nakładamy gotowe danie na talerze i posypujemy startym parmezanem.
W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy pozostałe składniki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wrzucamy szpinak, dusimy pod przykryciem do momentu, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy sok z cytryny i dusimy jeszcze 5 minut.
Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz ugotowany makaron. Smażymy jeszcze przez chwilę. Nakładamy gotowe danie na talerze i posypujemy startym parmezanem.