Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pesto z rukoli i suszone pomidory w cieś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejna wariacja na temat ciasta francuskiego z pesto- równie pyszna :)

Pesto z rukoli i suszone pomidory w cieś Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pesto z rukoli i suszone pomidory w cieś

 

  • 10 dag rukoli
  • 7 dag płatków migdałowych
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • Suszone pomidory
  • Ser żółty
  • 1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego (370 gram)
  • Sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pesto z rukoli i suszone pomidory w cieś
Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Do rukoli wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy płatki migdałów i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szklanką wycinamy z ciasta francuskiego kółeczka. Smarujemy je przygotowanym pesto. Na każdym kawałku układamy po 1 średnim suszonym pomidorze. Posypujemy startym na grubych oczkach serem. Składamy na pół lub też przykrywamy drugim krążkiem ciasta i zlepiamy brzegi. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Pesto z rukoli i suszone pomidory w cieś
Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Do rukoli wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy płatki migdałów i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szklanką wycinamy z ciasta francuskiego kółeczka. Smarujemy je przygotowany
Pesto z rukoli i suszone pomidory w cieś
Na każdym kawałku układamy po 1 średnim suszonym pomidorze. Posypujemy startym na grubych oczkach serem.