szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

picca na grubym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

praktycznie dodatkami możemy rozporządzać wedle przekonania.. grunt to puszysty i gruby spód

picca na grubym cieście

Składniki:

picca na grubym cieście

 

  • pół kostki świeżych drożdży
  • pół kilo mąki
  • około szklanki ciepłej wody
  • sól
  • oliwa z oliwek(kilka łyżek)
  • szczypta tymianku
  • przecier mały + kilka łyżek ulubionego keczupu
  • gotowana szynka
  • pół małej cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • pomidor
  • ulubiony ser
  • oliwki

 

Sposób przygotowania:

picca na grubym cieście
na stolnicy wyrabiamy ciasto,mąkę,sól,drożdże i wodę,na gładkie ciasto.Do momenty gdy przestaje się lepić do palców,dodając również w trakcie oliwę z oliwek.Ciasto w formie kulki wkładamy do miski,smarujemy jeszcze po wierzchu ciasto oliwą,przykrywamy np.folią.I odstawiamy w ciepłe miejsce.Rośnie około 2godzin,po tym czasie je wyjmujemy i rozwałkujemy dosyć cienko.
Smarujemy przecierem,keczupem,posypujemy roztartym czosnkiem,posiekaną cebulą,przysmażoną szynką,pokrojonymi oliwkami,serem i krojonym w plastry pomidorem.Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180stopni,około 35minut,gdy brzegi ciasta są chrupkie.

Tagi:

sery ser szynka