AguchaZ

AguchaZ

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

Pieczarki faszerowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pomysł na mięso mielone trochę inaczej

Pieczarki faszerowane

Składniki:

Pieczarki faszerowane

 

  • 8 dużych pieczarek
  • 0,5 kg mięsa mielonego(ja używam łopatki wieprzowej)
  • 2 jajka
  • 2 nieduże cebule
  • kilka niedużych marchewek
  • margaryna do pieczenia
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • majeranek
  • natka pietruszki(ja lubię dać sporo natki)

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane
Pieczarki czyścimy, usuwamy też z nich blaszki nasienne. Mięso mielone mieszamy razem z jajkami ,dodajemy do niego sól, pieprz czarny i ziołowy oraz majeranek,na koniec do mięsa dajemy również drobno posiekaną natkę i wyrabiamy na jednolitą masę(jeśli masa mięsna nie jest zbyt ścisła można dać trochę suchej bułki tartej) kapelusze pieczarek wypełniamy masa mięsną i układamy w żaroodpornym naczyniu, wokół pieczarek układamy marchewki i pokrojoną w ćwiartki cebulę.Na koniec wkładamy kilka niewielkich kawałków margaryny między pieczarki i przykrywamy naczynie i wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy aż mięso się upiecze.Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie aby mięso się przyrumieniło a nadmiar wody z grzybów wyparował.