Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczarki z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Masło włożyć do dużej miski żaroodpornej (poj. 2 l) i stopić - minuta przy maksymalnej

Pieczarki z czosnkiem

Składniki:

Pieczarki z czosnkiem

 

  • 65 dag pieczarek
  • 8 kromek bulki pszennej (2 cm grubości)
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2-3 roztarte ząbki czosnku
  • szczypta majeranku lub tymianku
  • szczypta cząbru
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczarki z czosnkiem
Masło włożyć do dużej miski żaroodpornej (poj. 2 l) i stopić - minuta przy maksymalnej mocy (100%). Dodać czosnek do masła, zamieszać i mikrofalować 2 min przy maksymalnej mocy (100%), raz zamieszać. Małe pieczarki przepołowić, duże pokroić w ćwiartki i włożyć do masła z czosnkiem, dodać przyprawy ziołowe, natkę, wino, sól, pieprz, starannie wymieszać, przykryć pokrywą lub przezroczystą folią i mikrofalować 3 min przy maksymalnej mocy (100%), raz mieszając. Wyjąć z kuchenki, pozostawić pod przykryciem na 2 min. Kromki pieczywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym lub na szklanej tacy mikrofalówki, przykryć sztywnymi białymi serwetkami i mikrofalować minutę przy niskiej mocy (30%). Na 4 ogrzane śniadaniowe talerze położyć po 2 kromki bułki, przykryć je pieczarkami, posypać szczypiorkiem. Podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z sałatką z pomidorów.