Sposób przygotowania:
Pieczarki z czosnkiem
Masło włożyć do dużej miski żaroodpornej (poj. 2 l) i stopić - minuta przy maksymalnej mocy (100%). Dodać czosnek do masła, zamieszać i mikrofalować 2 min przy maksymalnej mocy (100%), raz zamieszać. Małe pieczarki przepołowić, duże pokroić w ćwiartki i włożyć do masła z czosnkiem, dodać przyprawy ziołowe, natkę, wino, sól, pieprz, starannie wymieszać, przykryć pokrywą lub przezroczystą folią i mikrofalować 3 min przy maksymalnej mocy (100%), raz mieszając. Wyjąć z kuchenki, pozostawić pod przykryciem na 2 min. Kromki pieczywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym lub na szklanej tacy mikrofalówki, przykryć sztywnymi białymi serwetkami i mikrofalować minutę przy niskiej mocy (30%). Na 4 ogrzane śniadaniowe talerze położyć po 2 kromki bułki, przykryć je pieczarkami, posypać szczypiorkiem. Podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z sałatką z pomidorów.