misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pieczarki z jajkiem w kokilkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Potrawa ta może być podana jako przystawka.

Pieczarki z jajkiem w kokilkach

Składniki:

Pieczarki z jajkiem w kokilkach

 

  • 25 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 szklanka gotowanego ryzu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczkasłodkiej papryki4 jajka
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do kokilek

Sposób przygotowania:

Pieczarki z jajkiem w kokilkach
Pieczarki oczyszczone pokroić.Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki i dusić do odparowania płynu.Następnie wymieszać z ugotowanym ryżem , dodać do smaku sos sojowy , sól, pieprz i paprykę- wymieszać.
Przełożyć masę do 4 wysmarowanych tłuszczem kokilek, do każdej wbić jajko. Śmietanę, ser i pietruszkę wymieszać i i wyłożyć na pieczarki. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Podawać jako samodzielne danie z zieloną sałatą.