Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Duże pieczarki napełnione kaszą jęczmienną z bobem, obłożone plasterkami pomidora i upieczone w piekarniku.

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem

ETAP 1:

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem
Kaszę gotować, aż wchłonie cały płyn z proporcji podanych na opakowaniu.

Kaszę wypłukać w zimnej wodzie po czym ugotować do miękkości w osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem
Na końcu do zimnej kaszy dodać ugotowany bób.

Bób świeży lub mrożony ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po odsączeniu z gorącej wody przepłukać zimną w celu zachowania koloru. Obrać z łupinek i można trochę posiekać ziarna nożem.
Do wystudzonej kaszy dodać surowe jajka, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, a na końcu wmieszać delikatnie ugotowane ziarna bobu.

ETAP 3:

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem
Na przygotowane pieczarki nałożyć dużą ilość kaszy.

Pieczarki oczyścić myjąc lub obierając ze skórki.
Nałożyć sporą ilość farszu do pieczarki i poprzyklejać plasterki pomidora. Wcześniej go sparzyłam i pozbawiłam skóry. Na środku wcisnąć czarną oliwkę. Całość posmarować oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25 min. W zależności od wielkości pieczarki. Smacznego :)