Sposób przygotowania:
Pieczarkowa spod kapelusza
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę ( 2 większe pieczarki pokroić w cienkie plasterki). Cebule obrać i drobno pokroić .Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoto cebulkę. Dorzucić pieczarki i masło kurkowe. Smażyć aż się zrobią złote. Odłożyć plasterki pieczarek ( do dekoracji ). Resztę przełożyć do garnka. Dołożyć obrane , umyte i pokrojone ziemniaki i marchewkę ( ziemniaki w plasterki, marchew w ozdobnie wycięte plasterki).Dorzucić suszone kapelusze podgrzybków. Zalać wywarem z warzyw i gotować na małym gazie 45 minut. Dolać śmietanki. Wsypać koper. Doprawić do smaku pieprzem i maggi. Podawać dekorując zupę na każdym talerzu 1 kapeluszem ugotowanego suszonego podgrzybka, kilka plasterkami usmażonej pieczarki , szczypta koperku i kilkoma krążkami ugotowanej marchewki. * drobno krojone świeże kurki smażone na maśle , ostudzone i zmiksowane z masłem ( lekko posolone) - uformowane w wałek i zmrożone , a potem pokrojone w plastry ** duża włoszczyzna bez kapusty + cebula wygotowane ze szczyptą soli w pół litrze wody na małym gazie - wywar potem przecedzony i zamrożony na zapas.
marietta