Sposób przygotowania:
Pieczarkowa z k. jęczm. i ziemniakami
Wodę wlać do garnka, dodać sól i wstawić na ogień. W tym czasie obrać i umyć, a następnie osuszyć marchewkę i pietruszkę. Oba warzywa pokroić w malutką kostkę. Gdy woda w garnku będzie podgrzana wrzucić warzywa i zagotować. Gdy woda z warzywami zagotuję się dodać opłukaną na sicie pod bieżącą wodą kaszę, zamieszać i gotować dalej. Ziemniaki obrać, umyć i lekko osuszyć i pokroić w cienkie słupki. Po około 10 minutach od dodania kaszy dodać ziemniaczki i nadal gotować do miękkości składników. W między czasie obrać pieczarki i pokroić je w pół plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pieczarki. Smażyć je do momentu,aż odparują wodę i lekko się zrumienią. Dodać je do zupy gdy ziemniaki będą już miękkie. Pogotować razem około 2 minut. Zdjać z ognia. W chochli zupy rozprowadzić obie śmietany, dokładnie wymieszać a następnie wlać do zupy i zamieszać. Przelać do bulionówki lub na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć lekko pieprzem. Podawać gorące. Smacznego!
mysza75
monikaT83