beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Pieczeń barania na ryżu i  rodzynkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Pieczeń barania na ryżu i  rodzynkach

Składniki:

Pieczeń barania na ryżu i  rodzynkach

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń barania na ryżu i  rodzynkach
Mięso umyć i  pokroić na kawałki, posolić, umieścić w  szybkowarze. Zalać szklanką wody i  po zamknięciu ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.W międzyczasie oczyścić i  pokroić warzywa: cebulę w  plasterki, marchew i  pietruszkę w  kostkę. Dusić do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Wyłożyć do specjalnej nieperforowanej wkładki, dodać ryż z  rodzynkami i  zalać dwoma szklankami zagotowanej wody. Szybkowar otworzyć, wstawić wkładkę, zamknąć. Dusić tym razem przez ok. 20 min. Po ugotowaniu, ryż umieścić na półmisku i  obłożyć kawałkami mięsa i  plasterkami pomidorów.