Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń cielęca w sosie ogórkowo-kaparowym

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę, Następnie obsmażyć na dwóch

Pieczeń cielęca w sosie ogórkowo-kaparowym

Składniki:

Pieczeń cielęca w sosie ogórkowo-kaparowym

 

  • 75 dag szynki cielęcej

 

  • 2 cebule

 

  • szklanka bulionu wolowego lub warzywnego (może być z kostki)

 

  • 3 łyżki oliwy

 

 

  • sólSos:

 

  • pół szklanki bulionu

 

  • 5 korniszonów

 

 

 

 

  • łyżeczka musztardy

 

  • pół łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca w sosie ogórkowo-kaparowym
Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę, Następnie obsmażyć na dwóch łyżkach oliwy, przełożyć do rondla. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie, dodać do mięsa, wlać rosół i dusić pod przykryciem, aż będzie miękkie (około godziny). Kapary posiekać, korniszony pokroić na plasterki. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i połączyć z wrzącym bulionem, zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z kaparami i korniszonami. Doprawić musztardą i pieprzem. Pieczeń pokroić na plastry i obłożyć sosem. Podawać z ryżem lub kluskami francuskimi oraz surówką z selera i marchwi.