Sposób przygotowania:
Pieczeń indycza z gruszkami
Mięso przed pieczeniem trzeba pozbawić skóry i usunąć kość ( naciąć nad kością i wyluzować ją ) . Poobcinać wszystkie wystające kawałki i uformować długi płat bez wystających kawałków . Odcięte kawałki zmielić . Doprawić do smaku pieprzem , solą czosnkową , maggi . Zrobić pastę przyprawową z : 1 łyżki oleju, miodu , papryki , soli czosnkowej , pieprzu , majeranku . Mięso natrzeć od środka 1/2 marynaty. Położyć na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków ( odstęp ok 3 cm ) i zwinąć w roladę . Roladę dobrze obwiązać nicią do mięs i pospinać dodatkowo wykałaczkami. Natrzeć mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty i marynować odłożone do lodówki przez kilka godzin .Wsadzić mięso do rękawa do pieczenia .Ułożyć w piekarniku .Nastawić go na 200 * C i piec 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejszyć temperaturę do 160 * C i dopiec jeszcze 30 minut. Rozciąć rękaw - zlać do garnuszka sos . Dodać łyżkę masła - zagotować i doprawić maggi . W czasie kiedy mięso się piecze przeciąć gruszki na połówki i usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać cukier i ugotować je na pół twardo ( czas zależy od wielkości- trzeba sprawdzać ) .Wyjąć i ostudzić . Podawać pieczeń pokrojoną i plastry z gruszką wypełnioną konfiturą z żurawiny .Wywar z gotowania gruszek ostudzić doprawić sokiem z cytryny i podawać z kostkami lodu ( można dodać alkoholu ).
Sarenka
Babciagramolka
Hi hi - od razu mówię - mięsko jak mięsko- lubie drób - ale gruszka boska - udało mi się kupić takie wielkie słodkie gruchy i do tego żurawina ( z Krakowskiego kredensu- )- kwaskowata - coś fantastycznego.Mogę jeść samą taką gruszkę z sosem od pieczenia .