Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pieczeń nadziewana kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna pieczeń z mięsa mielonego nadziewana kurkami

Pieczeń nadziewana  kurkami

Składniki:

Pieczeń nadziewana kurkami

 

  • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich (drobno zmielonych)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • farsz:
  • 2 garści kurek oliwa do smażenia
  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pieczeń nadziewana kurkami
Kurki w całości dusić na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty .Mięso zmielić dodać otręby ,zimną wodę,jajka,sól i pieprz do smaku oraz 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu.Obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolita masę i wyłożyć na kawałek foli spożywczej.Uformować prostokąt lekko spłaszczyć, rozłożyć grzyby i zwinąć w zgrabną roladę.Wyrównać i przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą.Podlać winem, wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez ok. 30 minut.