Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pieczeń rzymska z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka. Pieczeń jest przepyszna na gorąco jak i na zimno

Pieczeń rzymska z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń rzymska z papryką

 

  • mięso mielone - 2 kg
  • bułka kajzerka - 2 szt
  • cebula - 1 szt duża
  • tłuszcz do smażenia
  • papryka czerwona - 1 szt
  • papryka żółta - 1 szt
  • ogórki małosolne - 2 szt
  • jajka - 2 szt
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra w proszku
  • mleko do namoczenia bułek
  • bułka tarta do posypania pieczeni
  • czosnek - 2 ząbki

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z papryką
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa. Natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić i razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. Foremki do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do foremek mięso, wierzch posmarować lekko olejem i posypać tartą bułką. Nagrzać piekarnik do 180 stop, piec przez 1 godz.
Pieczeń rzymska z papryką
Przygotowano składniki na pieczeń rzymską
Pieczeń rzymska z papryką
Wszystkie składniki zostały dodane do mięsa mielonego
Pieczeń rzymska z papryką
Mięso mielone zostało dokładnie doprawione i wymieszane
Pieczeń rzymska z papryką
Foremki do pieczenia zostały wyłożone folię i mięsem