Sposób przygotowania:
Pieczeń sarnia ze śmietaną
Mięso umyć, ułożyć w kamionkowym naczyniu. Przygotować marynatę. Do ostudzonego wywaru z warzyw wlać wino, dodać sól i przyprawy, zalać mięso i odstawić na 3 dni. W tym czasie sarninę należy kilkakrotnie przewracać i polewać marynatą. Tak przygotowaną dziczyznę wyjąć, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondlu rozgrzać tłuszcz i zrumienić mięso z każdej strony. Dodać pokrojony w kostkę boczek, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut. Wlać marynatę i 1/2 szklanki wody. Dodać obrane i pokrojone w krążki cebule, dusić pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin). Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Do sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Mięso polać sosem, podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.