dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pieczeń sarnia ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam każdemu, kto jeszcze nigdy nie kosztował sarniego mięsa.

Pieczeń sarnia ze śmietaną

Składniki:

Pieczeń sarnia ze śmietaną

 

  • 1 kg mięsa sarny (bez kości)
  • 15 dag surowego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do smażenia
  • Marynata:
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 suszonych jagód jałowca
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń sarnia ze śmietaną
Mięso umyć, ułożyć w kamionkowym naczyniu. Przygotować marynatę. Do ostudzonego wywaru z warzyw wlać wino, dodać sól i przyprawy, zalać mięso i odstawić na 3 dni. W tym czasie sarninę należy kilkakrotnie przewracać i polewać marynatą. Tak przygotowaną dziczyznę wyjąć, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondlu rozgrzać tłuszcz i zrumienić mięso z każdej strony. Dodać pokrojony w kostkę boczek, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut. Wlać marynatę i 1/2 szklanki wody. Dodać obrane i pokrojone w krążki cebule, dusić pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin). Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Do sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Mięso polać sosem, podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.