Sposób przygotowania:
Pieczeń sztygarska w sosie z Łowicza
Mięso kroimy na plastry, obsmażamy na gorącym maśle razem z obraną cebulą pokrojoną w piórka raz surową kiełbasą. Wyjmujemy kiełbasę. Podlewamy mięso winem. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy do smaku - dusimy do miękkości podlewajac bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia dodajemy kiełbasę. Miękkie mięso i kiełbasę wyjmujemy na chwilkę na talerz, do sosu dodajemy sos z Łowicza, doprawiamy go do smaku ostatecznie. Wykładamy sos na półmisek żaroodporny, na nim mięso. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku i dekorujemy listkami selera oraz pomidorkami.
Sarenka
jaNina
Wędzona kiełbaska i sos nadają daniu fajny smaczek :)))
msewka
jaNina
Masz rację, górnicy ciężko pracują.....
To specjały kuchni śląskiej w trochę innym wydaniu. Najbardziej znany jest schab sztygara - wtedy kiełbaskę wpycha się do środka i tak piecze mięso.
Mój przepis jest w szybszej wersji, bo mięso pokrojone piecze się szybciej a z dodatkiem kiełbasy również nabiera aromatów wędzenia.
Natala1210