jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pieczeń sztygarska w sosie z Łowicza

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pieczeń sztygarska to pieczeń duszona z kiełbasą w sosie pomidorowym. Sos z Łowicza idealnie się do tego nadaje!

Pieczeń sztygarska w sosie z Łowicza

Składniki:

Pieczeń sztygarska w sosie z Łowicza

 

  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego (np. szynki, schabu)
  • ok 25 dag wędzonej kiełbasy surowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały słoiczek sosu pomidorowego Łowicz (pieczarkowy lub boloński)
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • bulion
  • liście selera i pomidorki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pieczeń sztygarska w sosie z Łowicza
Mięso kroimy na plastry, obsmażamy na gorącym maśle razem z obraną cebulą pokrojoną w piórka raz surową kiełbasą. Wyjmujemy kiełbasę. Podlewamy mięso winem. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy do smaku - dusimy do miękkości podlewajac bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia dodajemy kiełbasę. Miękkie mięso i kiełbasę wyjmujemy na chwilkę na talerz, do sosu dodajemy sos z Łowicza, doprawiamy go do smaku ostatecznie. Wykładamy sos na półmisek żaroodporny, na nim mięso. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku i dekorujemy listkami selera oraz pomidorkami.