Sposób przygotowania:
Pieczeń w sherry z oliwkami
Siekamy cebulę,obsmażamy mięso z każdej strony na maśle razem z cebulą.Połowę boczku kroimy na kosteczkę i przesmażamy go na patelni.wyjmujemy boczek.Na tłuszczu który się z niego wytopił smażymy posiekane oliwki i pokrojoną na kawałki paprykę.(osobno).Dodajemy do papryki tymianek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jakieś 10 minut.+++Mięso oprószamy solą i pieprzem a potem okładamy pozostałymi plastrami boczku.Polewamy pieczeń 1 szklanką wody,skrapiamy octem i dusimy pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 175*C. jakieś 2 godziny.W połowie duszenia dodajemy oliwki,125 ml sherry i odrobinę wody.Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy skwarkami z boczku.+++Sos z pieczenia przecedzamy,wlewamy do niego śmietanę,gotujemy.Zagęszczamy sos zasmażką, doprawiamy solą,pieprzem i sherry do smaku.Krótko gotujemy. +++Podajemy pokrojone w plastry i obłożone jarzynka.sos podajemy osobno.Smacznego!!!