Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Pieczeń wieprzowa glazurowana

         
ocena: 3/5 głosów: 4

Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym

Pieczeń wieprzowa glazurowana

Składniki:

Pieczeń wieprzowa glazurowana

 

  • 1 kg karkówki
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 4 cebule
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • pęczek natki pietruszki
  • paseczki (bardzo cienkie) skórki cytrynowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa glazurowana
Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w cząstki cebule, zeszklić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 2 godziny, 45 minut przed końcem pieczenia podlać winem, sosem sojowym i szklanką wody. Dodać fasolkę oraz obrane, podzielone na cząstki pomidory, piec dalej w tej samej temperaturze. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać z konfiturą, krótko zagotować, posmarować mięso 10 min przed końcem pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką i skórką z cytryny.