reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pieczeń wieprzowa na dziko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Robię go kilka razy do roku- na niedzielę i na święta, niestety trzeba pieczeń przygotować kilka dni wcześniej.

Pieczeń wieprzowa na dziko Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczeń wieprzowa na dziko

 

  • 1 kg chudego karczku

 

 

  • olej do smażenia.

 

  • Zalewa :

 

  • 1 litr wody

 

  • 1/4szklanki octu

 

 

 

 

  • 3cebule

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa na dziko
Przygotować zalewę- cebulę kroimy w talarki, zalać wodą, dodajemy grzyby i przyprawy, gotujemy 5 minut, dodać ocet.Ostudzić. Mięso włożyć do zalewy ( mam być przykryte) i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 dni. Mięso wyjąć, osączyć i oprószyć mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, kilka łyżek zalewy, cebulkę, grzyby i przyprawy. Dusić na wolnym ogniu do miękkości ( około 1 h lub 35 min w szybkowarze) Mięso wyjąć a sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Można dodać śmietanę i zagęścić sos 1 łyżką mąki.
Pieczeń wieprzowa na dziko
NIe wystraszcie -po dwóch dniach zalewa mętnieje