Sposób przygotowania:
Pieczeń wieprzowa na jarzynce
Morele moczymy w 2 szklankach wody przez około 2 godziny. nacinamy sobie szynkę w romby i nacieramy solą i mielonym pieprzem. Pieczemy szynkę około 2 godzin w 200*C. Odcedzamy morele, kroimy bebulę na cwiartki a włoszczyznę na kawałki. dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie z majerankiem.Moreli nie dodajemy do warzyw! Dodajemy warzywka do piekacego się mięska po 30 minutach od czasu rozpoczęcia pieczenia. Podlewamy wszystko wodą z moczenia moreli i 1/2 szklanki rosołu. Co 10 minut polewamy naszą pieczeń resztką rosołu i sosikiem z dna.Pory dzielimy sobie na kawałki o długości około 10 cm, morele kroimy sobie na połówki. Lekko podsmażamy morele z porami podlewając 1/2 szklanki wody. Dusimy razem około 10 minut. sos z mięsa przecieramy, dopełniamy wodą do objętosci 2 szklanek, zagęszczamy go mąka i dodajemy morele. Doprowadzamy go do wrzenia.Podajemy mięso ułożone na porach, obłozone jarzynką i pyzami polane naszym sosikiem. Polecam! Smacznego!!!