SUPERPRZEPIS

Pieczeń wieprzowa z ziołami po portugals

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pieczeń wieprzowa z ziołami po portugals

Wieprzownę po portugalsku podaje się ją na złocistych grzankach z cząstkami pomarańczy.

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z ziołami po portugals

 

  • 1 kg chudej wieprzowiny (np. szynki)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 6 kromek wiejskiego pszennego chleba
  • smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z ziołami po portugals
W moździerzu ucieramy przyprawy z czosnkiem, dodajemy wino i ocet winny. Mięso kroimy w plastry i wkładamy je do przygotowanej marynaty. Odstawiamyw na kilka godzin w chłodne miejsce. Rozgrzamy 2 łyżki smalcu - obsmażamyw plastry mięsa ze wszystkich stron. Zaleamy mięso marynatą i dusimy na małym ogniu do miekkości. Smażymy na smalcu kromki chleba na rumiany kolor. Odsączamy grzanki z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Mięso podajemy na grzankach polanych sosem z pieczenia, udekorowane cząstkami pomarańczy.