Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa nadziewana grzybami
Grzyby moczyć przez 3-4 godziny, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli. Drobno posiekać, podsmażyć na margarynie, wsypać bułkę tartą i podrumienić. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajko, wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Wołowinę umyć, posolić, obrumienić na tłuszczu, podlać odrobiną wody. Cebulę obrać, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Mięso dusić do miękkości. Wyjąć, kroić w plastry, nie dokrawając do końca co drugiego plastra. Pomiędzy niedokrojonymi plastrami rozsmarować nadzienie, złożyć mięso. Ułożyć w garnku, zalać wywarem z gotowania grzybów wymieszanym z mąką i poddusić na małym ogniu. Podawać z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub kaszą i surówką.