Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa z ziemniakami
Mięso nacieramy solą i pieprzem a następnie pieczemy 45 minut w temperaturze 220*C. Gotujemy ziemniaki 20 minut w osolonej wodzie.Boczek kroimy w kostkę, wysmażamy go na chrupko a potem dodajemy posiekaną cebulkę i zeszklamy ją. Gnieciemy ziemniaki a potem mieszamy je z boczkiem i cebulką.Dodajemy do ziemniaków jajko i formujemy roladkę o średnicy około 5 cm.Studzimy ją.Siekamy zieleninę a śmietanę mieszamy z octem i olejem, dodajemy zieleninę a potem doprawiamy sola, pieprzem i cukrem.Kroimy roladkę ziemniaczana w plasterki o grubości 1 cm i smażymy je z obu stron tak by powstała chrupiąca skórka. Podajemy pieczeń obłożoną plasterkami roladki ziemniaczanej z sosem. Smacznego!
pacpaw