Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń z dziczyzny

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso moczyć całą dobę (kilkakrotnie zmieniając wodę z solą). Osuszyć w

Pieczeń z dziczyzny

Składniki:

Pieczeń z dziczyzny

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z dziczyzny
Mięso moczyć całą dobę (kilkakrotnie zmieniając wodę z solą). Osuszyć w ściereczce i lekko zbić. W rondelku roztopić masło, gorącym polać mięso, przykryć i pozostawić na 2-3 godz. (mięso będzie wtedy kruche i soczyste). Groszek, fasolkę i paprykę odcedzić, połączyć z pokrojoną w krążki ugotowaną marchewką. Cebulę (nieco posoloną) drobno pokroić i poddusić 5-6 min na maśle. Koncentrat pomidorowy wymieszać z przyprawami i koniakiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć cebulę, następnie mięso, przykryć je jarzynami i zalać koncentratem z dodatkami. Jeśli będzie za gęsty, można rozrzedzić go wodą. Piec 2-3 godz. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Pokroić pieczeń w poprzek włókien i podawać z makaronem, polanym sosem z pieczenia, i z sałatką z papryki. 100g - 155 kcal.

Tagi:

mięso