monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczeń ta jest pyszna na kanapki równie dobrze sprawdzi się jako obiad polana sosem grzybowym z ziemniaczkami i surówka .

Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną

 

  • 1 kg mięsa z dzika (zmielonego)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g kasza gryczana palona
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól
  • pierz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną
Kaszę gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie,studzimy. Do dużej miski wkładamy mięso,,posiekaną na drobniutko cebulę i czosnek ,wystudzoną kaszę ,wbijamy jaja i dodajemy przyprawy sól,pieprze,majeranek i rozgniecione ziarna kolendry. Wszystko dobrze mieszamy . Z masy uformować podłużny bochenek i ułożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.Mięso posmarować z wierzchu oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15 min,później zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze godzinę .
Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną
Etap 1 Uformowana pieczeń w naczyniu żaroodpornym
Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną
Etap 2 Swierzo upieczona pieczeń z dziczyzny