Sposób przygotowania:
Pieczeń z karkówki
Mięso ułożyć w misce,obłożyć plastrami cebuli,zalać gorącą marynatą przygotowaną z podanych składników.Przykryć i odłożyć do lodówki na 24 godziny.Wyjąć z marynaty,wytrzeć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą.Rozgrzać smalec,obsmażyć na nim karkówkę z obu stron.W małym naczyniu podgrzać oliwę,wymieszać z mielonym jałowcem,polać mięso i piec pod przykryciem około 80 minut w temperaturze 180 stopniC.Od czasu do czasu mięso skrapiać przecedzoną marynatą .Z oliwy i mąki zrobić zasmażkę,rozprowadzić ją zimnym bulionem i zagotować mieszając.Gdy zgęstnieje dodać przetarty przez sito sos z rondla i powidła,wymieszać.Miękką pieczeń pokroić w plastry,€łożyć w żaroodpornym płytkim naczyniu,polać niewielką ilością sosu i na 5-8 minut wstawić do gorącego piekarnika.Resztę sosu podawać w sosjerce.
elutka
RoMaDan
Właśnie mnie natchnęło, zainspirowałaś mnie.
Zrobię na święta. Jak skończę - dam przepis.
Magdusia1312
Gość