Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczeń z mięsa mielonego z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta pieczeń ze zmielonej szynki wieprzowej z dodatkiem cebuli.

Pieczeń z mięsa mielonego z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego z cebulą

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 kromki pszennego chleba
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa grill ziołowy - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego z cebulą
Do zmielonej szynki wieprzowej dodać namoczony wcześniej w wodzie i odciśnięty z niej chleb. Dodać też pół pokrojonej w kostkę cebuli, jajko, przyprawę w płynie, pieprz i posiekany czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Foremkę keksówkę lekko posmarować olejem, wyłożyć do niej mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Pozostałą cebulę pokroić w grube półplasterki. Kawałki cebuli rozłożyć na mięsie, lekko docisnąć. Na wierzchu posypać przyprawą ziołową. Pieczeń piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut.
Pieczeń z mięsa mielonego z cebulą
Namoczone w wodzie kromki pszennego chleba.
Pieczeń z mięsa mielonego z cebulą
Mięso dokładnie wymieszane z cebulą czosnkiem jajkiem chlebem i przyprawami.
Pieczeń z mięsa mielonego z cebulą
Mięsna masa wyłożona do foremki keksówki.
Pieczeń z mięsa mielonego z cebulą
Kawałki cebuli ułożone na mięsie i posypane przyprawą ziołową.