mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pieczeń z szynką i pastą czosnkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna pieczeń, polecam

Pieczeń z szynką i pastą czosnkową

Składniki:

Pieczeń z szynką i pastą czosnkową

 

  • 1,5 kg schabu
  • 150g surowej szynki pokrojonej w plastry
  • sól
  • pieprz
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 800ml rosołu
  • 3 główki czosnku
  • 200g tłustego twarogu
  • 125ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z szynką i pastą czosnkową
Piekrnik rozgrzać do 200stopni. Mięso umyć, osuszyć, wzdłuż głęboko naciąć i rozłożyć. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać, połową porcji posypać mięso, rozłożyć plastry szynki. Schab zwinąć i zawiązać nicią, ponownie natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej, mocno zrumień z każdej strony. Podlać 1/3 porcji rosołu. Piec w piekarniku około 80 minut, podlewając pozostałym rosołem. Czosnek obrać, opłukać, wycisnąć. W misce połączyć ser, czosnek, mleko i pozostałą natką pietruszki. Wymieszać na gładką masę. Pieczeń podawać z pastą.