Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona łopatka z teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wieprzowa łopatka marynowana w miodzie i sosie teriyaki, a następnie długo pieczona w niższej temperaturze...

Pieczona łopatka z teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona łopatka z teriyaki

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy grill ziołowy
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 60 dkg łopatki wieprzowej

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka z teriyaki
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego wszystkie przyprawy, sos teriyaki, miód i olej. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia. Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 2,5 godziny. Upieczone mięso odłożyć na kilka minut, następnie pokroić w grube plastry.
Pieczona łopatka z teriyaki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pieczona łopatka z teriyaki
Wieprzowa łopatka dokładnie pokryta marynatą.
Pieczona łopatka z teriyaki
Zamarynowane mięso przełożone razem z marynatą do torebki do pieczenia.
Pieczona łopatka z teriyaki
Zamknięta torebka z mięsem ułożona w naczyniu do zapiekania.