bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Pieczona rolada z boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sposób na pachnący i smaczny boczek.

Pieczona rolada z boczku

Składniki:

Pieczona rolada z boczku

 

  • boczek surowy szeroki wąski płat
  • 6-8 ząbków czosnku przeciśniętych
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa (ja miałam mieszankę staropolską do mięs)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżka soli
  • 2 liście laurowe (tylko na wierzch)
  • 4 ziarna jałowca rozgniecione
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • łyżeczka cząbru
  • olej lub oliwa
  • sznurek

Sposób przygotowania:

Pieczona rolada z boczku
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek, zwijamy ciasto w roladę, związujemy sznurkiem, zawijmay w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na co min 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180°C ok. 60 minut na balsze w tej folii. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość.Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw mozna zmieniac w zaleznosci od upodobań.