Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczona szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowane mięso to nie tylko dodatek do obiadu, ale znakomita wędlina.

Pieczona szynka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona szynka

 

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • marynata: łyżka jałowca
  • 2 listki laurowe
  • łyżka gorczycy
  • łyżka cukru
  • łyżka musztardy
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • oraz: 20 dkg boczku
  • 2 cebule
  • jeden por ( biała część)
  • łyżka kulek pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka
Z podanych składników robimy marynatę, dokładnie nacieramy nią mięso i odstawiamy na co najmniej noc w chłodne miejsce. Spód naczynia o grubym dnie wykładamy plastrami boczku, na nim układamy grube plastry cebuli i pora, posypujemy pieprzem i wlewamy resztki marynaty. Na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy przez dwie minuty z każdej strony zamarynowane mięso.Układamy w garnku i przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 230 i na sam spód ustawiamy garnek, po 20 min zmniejszamy temperaturę do 140 i tak pieczemy około 2 godzin.
Pieczona szynka
Spód naczynia wykładamy boczkiem i plastrami warzyw.
Pieczona szynka
Każdy kawałek szynki opiekamy przez chwilę na gorącym oleju.
Pieczona szynka
Opieczone mięso układamy w naczyniu, przykrywamy i pieczemy.